"Σχεδιασμός και Παραγωγή Δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για παιδιά προσχολικής ηλικίας"

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ.


 

Εργαστήριο με θέμα: "Επισκέψιμοι χώροι" για μέλη Κ.Π.Ε. και Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων

Συνάντηση εργασίας (Σεμινάριο – Εργαστήριο) πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012 στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν Υπεύθυνοι, Αναπληρωτές Υπεύθυνοι, Μέλη των Παιδαγωγικών Ομάδων των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Θεσσαλίας (Μουζακίου, Περτουλίου-Τρικκαίων, Κισσάβου-Ελασσόνας, Μακρινίτσας), καθώς και οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας. 


Το ενδιαφέρον της συνάντησης εστιάστηκε στη δράση καταγραφής επισκέψιμων χώρων και τη δημιουργία ψηφιακών διαδικτυακών χαρτών. Πρόκειται για δράση που ήδη ξεκίνησε το Κ.Π.Ε. Μουζακίου σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες του Δήμου Μουζακίου. Αφού έγινε παρουσίαση της εμπειρίας και των τεχνικών θεμάτων από τα μέλη του ΚΠΕ Μουζακίου, υπήρξε βιωματική άσκηση πεδίου, όπου οι ομάδες εργασίας κατέγραψαν ενδεικτικούς επισκέψιμους χώρους (Κάστρο Φαναρίου, Οικισμό Καναλίων, Σπηλιά Καραϊσκάκη, μονάδες τυποποίησης προϊόντων περιοχής) και πρότειναν δραστηριότητες.

Τέλος, στην ολομέλεια των ομάδων, συζητήθηκαν παρατηρήσεις και προτάθηκαν βελτιώσεις του εγχειρήματος, ενώ παράλληλα τέθηκαν στόχοι για κοινές δράσεις των συμμετεχόντων με συγκεκριμένους θεματικούς άξονες: Ενέργεια, Εκπαίδευση Ενηλίκων, Παραγωγικές Διαδικασίες, Επισκέψιμοι Χώροι.

 

Εργαστήριο με θέμα: «Εγώ, η διατροφή μου και το περιβάλλον»

   

Την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012 πραγματοποιήθηκε το ολοήμερο Δια Βίου Μάθησης επιμορφωτικό σεμινάριο-εργαστήριο που υλοποίησε το Κ.Π.Ε. Μουζακίου. Το σεμινάριο είχε σαν στόχους:

  1. να επιμορφώσει εκπαιδευτικούς στις διερευνητικές εργασίες, ακολουθώντας βήμα βήμα τις παιδαγωγικές διαδικασίες που προβλέπονται, μέσα από το παράδειγμα του θέματος ¨Εγώ, η διατροφή μου και το περιβάλλον¨
  2. να επιμορφώσει γυναίκες  συλλόγων του Δήμου Μουζακίου σε θέματα διατροφής
  3. να συμβάλλει στη δημιουργία ενός πλαισίου επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στο Σχολείο και την Κοινότητα

Το σεμινάριο ξεκίνησε το πρωί με την προσέλευση των εκπαιδευτικών. Έγινε μια παρουσίαση του Κ.Π.Ε. Μουζακίου, των δράσεών του και της δυνατότητας συνεργασιών του με τα Σχολεία. Οι εισηγήτριες Κα Κόζυβα Πασχαλίνα και Κα Κοντογεωργίου Ασημίνα, συντόνισαν τις εργασίες του σεμιναρίου ξεκινώντας από τις διαδικασίες σχηματισμού ομάδων και δημιουργίας του μαθησιακού συμβολαίου και συνεχίζοντας με την ανάπτυξη των θεματικών αξόνων και υλοποίησης του έργου. Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, ήταν τα τεχνήματα που δημιούργησαν ο εκπαιδευτικοί και που είναι σημαντικά εργαλεία στην αρχική λειτουργία των ομάδων. Επίσης παρουσιάστηκαν παιδαγωγικά εργαλεία και τεχνικές όπως ο καταιγισμός ιδεών, η ομαδοποίηση εννοιών , ο καθορισμός ρόλων, πηγών μεθόδων, ερευνητικών ερωτημάτων κτλ.

Το απόγευμα έγινε η προσέλευση των γυναικών συλλόγων του Μουζακίου που παρουσίασαν συνταγές παραδοσιακών φαγητών και έκαναν επίδειξη παρασκευής τους. Στη συνέχεια επακολούθησε συζήτηση με θέμα «Δυνατότητες συνεργασίας Σχολείου και Τοπικής Κοινότητας » και όλοι οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν μια παρουσίαση μέσω τηλεδιάσκεψης  Skype με θέμα «Διατροφικές διαταραχές και αντιμετώπισή τους» από τον βιολόγο ερευνητή Κο Γιάννη Ιωακειμίδη.

Τέλος οι ομάδες παρουσίασαν τις εργασίες τους και το σεμινάριο έκλεισε με την αξιολόγηση του σεμιναρίου. Το εκπαιδευτικό υλικό που δημιουργήθηκε μαζί με τις παραδοσιακές συνταγές, αλλά και ένα λογιστικό φύλλο (Excel) που σχεδίασε το Κ.Π.Ε. Μουζακίου και που υπολογίζει βασικά στοιχεία της διατροφικής αξίας φαγητών (παραδοσιακές πίτες) θα αναρτηθούν προσεχώς στον ιστότοπο του Κέντρου www.kpem.gr.


  



 

Επιμορφωτικό Σεμινάριο: "Συνεργασία σχολείου – κοινότητας" (17-19.02.12)

 

Από τις 17 ως τις 19 Φεβρουαρίου 2012 υλοποιήθηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου επιμορφωτικό σεμινάριο με τη συμμετοχή 60 εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων από όλους τους θεσσαλικούς νομούς.

Οι εισηγήτριες (Ευγενία Φλογαΐτη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωργία Λιαράκου, επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου) κι ο εισηγητής (Κωνσταντίνος Γαβριλάκης, λέκτορας υπό διορισμό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) εστίασαν στο ζήτημα της Συνεργασίας Σχολείου – Κοινότητας στο πλαίσιο της Αειφόρου Ανάπτυξης. Η Εκπαίδευση για την Αειφόρο / Βιώσιμη Ανάπτυξη (το άλλο όνομα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 κινείται μεταξύ φύσης και κοινωνίας με τελικό στόχο την εκπαίδευση για τη δημοκρατία και τη χειραφέτηση.

Συζητήθηκαν τα επίπεδα, οι μορφές συνεργασίας της σχολικής κοινότητας και αναζητήθηκαν οι πιθανοί εταίροι. Στα βιωματικά εργαστήρια αναζητήθηκαν τρόποι σχεδιασμού και ανάπτυξης μιας συνεργασίας, ενώ συζητήθηκαν ανασταλτικοί και θετικοί / ιδανικοί παράγοντες. Επίσης, παρουσιάστηκαν βιωματικές τεχνικές καλλιέργειας της συνεργασίας, όπως «Το Θέατρο του Καταπιεσμένου», «Η Χαρτογράφηση της Κοινότητας» και «Το Εργαστήρι του Μέλλοντος».

 

Επιμορφωτικό σεμινάριο για την ανακύκλωση

Πραγματοποιήθηκε το Τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα: Ανακύκλωση: "Η Τέχνη της Φύσης" , που διοργάνωσε η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Μουζακίου από 8-10 Απριλίου 2011 για εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης των Νομών Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας  Τρικάλων και Ανατολικής Αττικής.