Τοπική Κοινότητα Οξυάς

 

  1. Επισκέψιμοι χώροι – αξιοθέατα

 -          Το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Τριάδας

-          Το παλαιό πέτρινο τοξωτό γεφύρι στη θέση Κορψιά

-          Το κέντρο του χωριού με την παλαιά κρήνη (πρόσφατα ανακαινισθείσα), τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου, το χώρο της Αγίας Κυριακής (χρησιμοποιείται και για εκδηλώσεις), τα υπόλοιπα εξωκλήσια και το παραδοσιακό καφενείο.

-          Τα υπολείμματα των αρχαίων «φρυκτωριών» στον οικισμό Πλατάνια (περιοχή δύσβατη)

-          Η βρύση με το χώρο αναψυχής στη θέση Μελίσσι του οικισμού Δάφνη

-          Το ιστορικό δάσος της Οξυάς με τις αιωνόβιες οξυές και έλατα

-          Την έκθεση λαογραφικών ειδών του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς (μη ολοκληρωμένη), όπου κυρίαρχη θέση κατέχει το «παλαιό καμίνι του Βασίλη Γκέκα», σημείο αναφοράς για το χωριό της Οξυάς αλλά και για τα γειτονικά χωριά της περιοχής Αργιθέας, μέχρι και τα χρόνια της δεκαετίας του ’60.

-          Η περιοχή της Καράβας με τη θέα προς το θεσσαλικό κάμπο και τα υπόλοιπα βουνά της Αργιθέας αλλά και τις λιγοστές εναπομείναντες στάνες.

-          Η κορυφή του Αη Λιά, πάνω από τον Τύμπανο, με το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και την ανεπανάληπτη θέα προς τη γύρω περιοχή, το Θεσσαλικό κάμπο και τη λίμνη Πλαστήρα.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ :Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο χώρος στον οικισμό Παλιάμπελα, που φιλοξενούσε το συγκρότημα με το νερόμυλο, τη δριστέλα και τα μαντάνια αλλά και το παλαιό ξυλουργείο με την κορδέλα που λειτουργούσε επίσης με υδροκίνηση. Όλα αυτά, ωστόσο, σήμερα δε λειτουργούν και έχει αρχίσει διαδικασία ανακατασκευής τους.

 2. Δραστηριότητες

  -           «Αυτοκινητάδα» ή πεζοπορία που δύναται να περιλαμβάνει όλα ή μέρος από τα παρακάτω : Επίσκεψη – προσκύνημα στο ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Τριάδας με πορεία κατόπιν προς το ιστορικό δάσος της Οξυάς. Μπορούμε να επιλέξουμε να καταλήξουμε, μέσα από δασικούς δρόμους, στη βρύση Αλαμανή, που βρίσκεται πάνω στον αυτοκινητόδρομο Μουζακίου - Ανατολικής Αργιθέας. Εκεί ξεκουραζόμαστε. Από εκεί μπορούμε να κατευθυνθούμε (αριστερά) προς Πευκόφυτο, χωριά λίμνης Πλαστήρα, Μουζάκι, κ.λ.π. Μπορούμε, επίσης να κατευθυνθούμε δεξιά και να συνεχίζουμε μέχρι και τη θέση «Αη Νικόλας», όπου και το ομώνυμο εκκλησάκι. Απ’  αυτό το σημείο έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε προς τα χωριά της περιοχής ανατολικής Αργιθέας ή και την περιοχή της λίμνης Πλαστήρα (μονοπάτι).  Παραμένοντας στα όρια του χωριού της Οξυάς, μπορούμε να  κατευθυνθούμε δεξιά (δασικός δρόμος), να διασχίσουμε οριζόντια το βουνό της Καράβας με την καταπληκτική θέα προς την περιοχή της Αργιθέας και το θεσσαλικό κάμπο και να καταλήξουμε στη θέση «Τύμπανος». Οι δυνατότητες που παρουσιάζονται για τη συνέχεια είναι είτε να κατευθυνθούμε αριστερά προς τα χωριά της Αργιθέας είτε δεξιά προς το κέντρο του χωριού της Οξυάς. Μπορούμε, ακόμα, να προτιμήσουμε την ανάβαση προς την κορυφή του Αη Λια, όπου και το ομώνυμο εκκλησάκι, με την έξοχη θέα προς το θεσσαλικό κάμπο και την περιοχή της λίμνης Πλαστήρα.  Από το κέντρο του χωριού της Οξυάς μπορούμε να κατευθυνθούμε είτε προς το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας (χωματόδρομος) και από εκεί προς Μουζάκι ή τα χωριά της λίμνης Πλαστήρα είτε προς τους οικισμούς Παλαιοχώρι και Βαένια - συναντώντας στη διαδρομή μας και το παλαιό πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Οξυάς – και με κατεύθυνση πάλι το Μουζάκι είτε προς τον οικισμό Πλατάνια – όπου τα υπολείμματα των αρχαίων «φρυκτωριών» (περιοχή δύσβατη) - με κατεύθυνση και πάλι το Μουζάκι, προσπερνώντας  στη διαδρομή μας τα χωριά της Δρακότρυπας, της Βατσουνιάς, της Πορτής, κ.λ.π.,  με τις δικές τους ομορφιές και τα δικά τους αξιοθέατα.

 

3. Ανάβαση σε κορυφές του όρους Καράβα.

 

     Ιστότοποι : www.oxyakarditsas.gr (ιστοσελίδα Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς)  και www.myoxya.gr 

    Πληροφορίες : Λαογραφικός, Αρχαιολογικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς  «Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας», τηλέφ. : 6974456301, Δήμος Μουζακίου (Τοπική Κοινότητα Οξυάς), τηλέφ. : 2445043243. 

    Επιμέλεια - ευθύνη κειμένου και φωτογραφιών:  Γιώργος Δ. Καραβίδας και Χρήστος Β. Γκαραβέλας, για το Λαογραφικό, Αρχαιολογικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Οξυάς

title Filter     Προβολή # 
# Τίτλος άρθρου
1 Βρύση Μελίσσι
2 Το δάσος της Οξυάς
3 Διαδρομή Καράβας
4 Έκθεση λαογραφικών αντικειμένων χωριού Οξυάς
5 Εξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου
6 Εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία
7 Εξωκλήσι της Αγ. Κυριακής
8 Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας
9 Ιερός Ναός Αγ. Γεωργίου
10 Ιερός Ναός Αγ. Παρασκευής
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL